Assalamualaikumm..
Hari ni rase2 mcm nk share resepi masakn pulak..bkn ape, sejak2 jd housewife ni suka sgt godek2 blog n wall masakan..agak2nye mmg inilah hobi para suri kan..ape pun, ape2 yg mengeyangkan perut, kita layan same2..
To all friend, klu rase2 rajin sikit tu meh la mencuba resepi yg mmg 'fames' gak le di FB.. so, utk memuaskan ati ni..x cukup jamu mata aje,mulut pun kene jamu gak..kire tak rugi klu belajar2 memasak ni..blh jadi income jugak if betul interested lah kan..
Resepi hari ni namenye... ROti NaIk..ni adaptasi dr resepi Kak Cha lah.. ikut kreativiti memasing camne nk lebih menarik dan berselera..betul tak?? kire betul lah tuuu...
dalam bab memasak, my hero always akan ade..Adam ni bkn setakat suka sgt tgok ibunye memasak, tp mesti nk tolong sekali..seronok gak ade teman memasak mcm si kecik nihh..tp kdg2 bikin haruu pun ade..
meh layan pic dulu..
Hari ni rase2 mcm nk share resepi masakn pulak..bkn ape, sejak2 jd housewife ni suka sgt godek2 blog n wall masakan..agak2nye mmg inilah hobi para suri kan..ape pun, ape2 yg mengeyangkan perut, kita layan same2..
To all friend, klu rase2 rajin sikit tu meh la mencuba resepi yg mmg 'fames' gak le di FB.. so, utk memuaskan ati ni..x cukup jamu mata aje,mulut pun kene jamu gak..kire tak rugi klu belajar2 memasak ni..blh jadi income jugak if betul interested lah kan..
Resepi hari ni namenye... ROti NaIk..ni adaptasi dr resepi Kak Cha lah.. ikut kreativiti memasing camne nk lebih menarik dan berselera..betul tak?? kire betul lah tuuu...
dalam bab memasak, my hero always akan ade..Adam ni bkn setakat suka sgt tgok ibunye memasak, tp mesti nk tolong sekali..seronok gak ade teman memasak mcm si kecik nihh..tp kdg2 bikin haruu pun ade..
meh layan pic dulu..
tgh membakar nihh.
ni yg dah siap disapu marjerin, siap tabur bijan lagi..
ni roti yg intinye sosej..Adam suka sungguh sosej2 nihh..
tarrraaaaa..ni kira yg dah siap diedit..nk bg terliur kan..
lupa lak nk snap sambal bilis..cicah sambal bilis enak sekali..
haa...ni nak bagi resepinye kat kawan2 semua..jgn memalu menorai ekkksss..
Bahan A;
Yis/mauripan 11gm
air suam 1/2 cawan
gula 1 sudu besar
Tepung gandum 1 sudu besar
satukan semua bahan Adan biarkan yis naik
Bahan B;
2 sudu besar marjerin planta/mentega cair
Bahan C;
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula blh sikurangkan) utk dijadikan sirap gula
Bahan D;
3 cwn or lebih Tepung Gandum + 1 cwn terpung gandum
Cara2nya;
1-prepare sirap gula dulu coz nk guna suam2 jek
2-Masukkan 3 cwn tepung ke dlm bekas,masukkan bahan2 A, B dan C, dan uli tepung.
3- Baki 1 cwn tepungtadi bolehlah digunakan sedikit demi sedikit semasa menguli..buat hingga adunan tak melekat ditangan..kalau tepung tak cukup, blh tambah lg..
4- Biarkan adunan naik, bila dah naik, blh lah dibentuk2 dan diisi inti or ape2 aje mengikut kreativiti masing2.
5. Susun adunan didalam loyang yg telah disapu planta, dan biarkan naik sekali lagi (lebih kurang 30-40 minit)
6- Bakar pada suhu 180'C, 30 minit atau lebih dan ber gantung pada oven masing2..
7- setelah masak, keluarkan dan terus sapukan marjerin di atas roti..
ok, selamat mencuba yek semua..
wslm...